Utstilling

Trondheim Matchmaking 2006 kan stolt presentere:
Arthur Ganson, USA / Gabor Papp, Ungarn / Hendrik Leper, Belgia / Ken Rinaldo, USA / Martina Höfflin, Tyskland / Norman T. White, Canada / Pascal Glissman, Tyskland / Peter William Holden, Tyskland/ Sabrina Raaf, USA / Stijn Schiffeleers, USA /

Utstilling, Trøndelag Senter for Samtidskunst,
13. oktober - 12. november
Åpning fredag 13. oktober kl. 18.30. VELKOMMEN!

‘M A S K I N’

‘MASKIN’ er en utstilling som viser kunstverk som i varierende grad er maskinelle av natur. Verkene på utstillingen gjør bruk av mekanikk, elektronikk og datateknikk; mekatronikk, for både produksjon og presentasjon.

Arbeidene opptrer i stor grad som autonome objekter. Gjennom blant annet å skape ulike former for “kunstig” liv, spørsmålstiller kunstnerne tradisjonelle oppfatninger av universale sammenhenger.

Enkelte skulpturer i utstillingen er rene mekaniske installasjoner. Kinetiske prinsipper benyttes som innfallsvinkel for formidling av poetisk ettertenksomhet. Maskinen blir i kraft av seg selv et transcenderende metaprosjekt. Naken maskin, avkledde tanker.

Mens noen av arbeidene er kommunikativt proaktive, er andre langt mer subtile i sitt forsøk på å fange din oppmerksomhet. Arbeidene spenner fra maskinelle livsformer med kunstig intelligens til kinetisk hardcore. Noen viser åpent følelser, andre er mer sjenerte, og én er mest bare ute etter å more deg!

Utstillerne arbeider i et vidt spennfelt seg imellom hva gjelder idégrunnlag og utforming. Kunstverkenes fellesnevner ligger delvis i de kommunikative og bevegelige grepene de benytter seg av, og ikke minst den seriøse og utforskende holdningen til visuelle problemstillinger all god kunst er avhengig av for å oppnå kvalitet.

I forholdet mellom menneske og maskin ligger det eksistensielle problemstillinger med potensiale vi neppe ser rekkevidden av i dag. ‘MASKIN’ ønsker å gi et lite innblikk i hvordan enkelte kunstnere inspireres av utfordringene dette forholdet genererer.

Flere av utstillerne har lenge vært toneangivende innenfor feltet, og TEKS er svært stolt av å få anledning til å vise disse kunstnerne som alle stiller ut for første gang i Norge!
Årets utstilling er siden 2004 den tredje i rekken av Trondheim Matchmakings festivalutstillinger ved Trøndelag Senter for Samtidskunst.

Espen Gangvik
kurator /
prosjektleder TEKS