Theo Jansen

Theo Jansen prøver å kreere “liv”. Og den beste måten å gjøre det på mener han, er å begynne på skrætsj. Som en selvbestaltet gud, utvikler Jansen en helt ny serie med dyr, flerleggede spaserende beist, designet for å befolke den Hollandske kystlinjen, og kun næret av vind.
Gjennom årene har generasjonene utviklet seg til komplekse skapninger som beveger seg med å slå med vingene som respons på vind, fjerner hindringer i deres vei gjennom følere, og de kan til og med stampe seg fast i sanden når de skjønner at en storm er på vei.

geneticus.TIF

Jansen er en “vitenskapskunstner”. Hans bisarre strandskapninger har sine røtter i et dataprogram for kunstig intelligens han designet for snart 20 år siden. Programmet besto av fireleggede skapninger som løp i konkurranse mot hverandre der den som vant overlevde, og dermed kunne reprodusere seg selv. Jansen bestemte seg for å gjenskape denne evolusjonsprosessen utenfor cyberspace, og gikk dermed til butikken og fant hans eget alternativ til biologiske celler – plastikkrøret.
Theo Jansen tar i dette foredraget oss med på en fantastisk reise inn i en evolusjonsprosses Darwin neppe kunne forestille seg!
Opplev Jansen for første gang i Norge på Trondheim Matchmaking fredag 19. oktober!

animaris-cutis.JPG